artikel

Voor jezelf beginnen: 10 tips

Businessmodellen

Adviezen voor startende ondernemers vanuit de juridische hoek.

Catherine Feechan, partner bij het gereputeerde Schotse advocatenkantoor Brodies, heeft tien tips voor mensen die hun eigen bedrijf starten:
1.    Kies de juiste juridische structuur. Word je een eenmansbedrijf? Ga je samenwerken met een of meerdere partners? Ben je van plan een BV of een commanditaire vennootschap op te zetten? Alles hangt af van je doelstellingen en de meest ‘fiscaal efficiënte' manier om die te bereiken. Doe je huiswerk goed.
2.    Controleer je bedrijfsnaam zorgvuldig. Lijkt hij niet te veel op de naam van een bestaand bedrijf of merk?
3.    Hoe ga je het bedrijf financieren? Uit eigen middelen? Uit leningen bij de bank of uit investeringen van familieleden, vrienden of anderen? Alles heeft zijn voor- en nadelen.
4.    Zorg voor een heldere administratie. Open een aparte bankrekening op naam van het bedrijf. Houd je financiën vanaf dag één netjes bij. Of laat dat door een boekhouder doen.
5.    Bescherm je belangen. Leg eventuele overeenkomsten met investeerders en partners zwart op wit vast. Kom op voor jouw intenties met en verwachtingen van het bedrijf. Stel inkoop- en verkoopvoorwaarden op.
6.    Denk na over het hoofdkwartier van je bedrijf. Moet je huren of werk je vanuit huis? Als je een grotere ruimte moet huren, pas dan op met het aangaan van leaseovereenkomsten, vooral als die van lange termijn zijn. Het is namelijk vaak zeer moeilijk om die voortijdig te beëindigen. Overweeg een plek in een verzamelgebouw: is misschien duurder maar ook flexibeler.
7.    Bestudeer de wettelijke eisen binnen je branche. Moet je voldoen aan bepaalde wettelijk vastgelegde regels? Lid zijn van een beroepsvereniging? Je registreren bij een KvK?
8.    Bescherm intellectueel eigendom. Een merk, een uitvinding, een ontwerp? Moet je geheimhoudingsafspraken maken met partners? Informeer jezelf goed – is complexe materie.
9.    Netwerk, netwerk nog meer en blijf netwerken. Je product of dienst is niets zonder klanten. In het begin zul je het vooral van mond-tot-mondreclame moeten hebben, dus grijp elke netwerk- en free-publicitymogelijkheid aan.
10.      Promote je bedrijf online. Als je een website neemt, schakel dan een  professionele ontwerper in die ervoor zorgt dat het er goed uitziet en goed werkt. Maak gebruik van sociale media.

Bron: Rebecca Burn-Callander in, Management Today 24-8-2012

Tip
Nieuwe businessmodellen. Eeen boost voor je organisatie én je carrière!

Reageer op dit artikel