artikel

Nike streeft naar transparantie

Geen categorie

Nike wil inhoud geven aan het begrip ‘transparantie’ en heeft daarom het volledige adresboek van productiefaciliteiten overal ter wereld op internet g

Nike wil inhoud geven aan het begrip ‘transparantie’ en heeft daarom het volledige adresboek van productiefaciliteiten overal ter wereld op internet gezet. Nike streeft ook naar openheid en verbetering over de situatie in haar schoenen- en kledingfabrieken. Na diverse audits in 2003 en 2004 werd namelijk in de faciliteiten in Zuidoost-Azië in een kwart van de gevallen vastgesteld dat er sprake is van ongewenste arbeidsomstandigheden. Veel (onder)aannemers weigeren aan hun werknemers een dag per week vrij te geven. In meer dan de helft van de fabrieken wordt meer dan zestig uur per week gewerkt. In bijna een kwart van de faciliteiten worden werknemers die overwerk weigeren gestraft. Salarissen bleken ook in een kwart van de gevallen onder het wettelijk minimumloon van het land uitbetaald te worden. Op het nieuwe beleid van Nike is internationaal positief gereageerd, zelfs door de meest kritische NGO’s (non-gouvernementele organisaties). The Financial Times en de Washington Post hebben er ruime aandacht aan gegeven.

Reageer op dit artikel