artikel

De consumententoezichthouder komt eraan

Geen categorie

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken om de functie van consumententoezichthouder te

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken om de functie van consumententoezichthouder te creëren. Deze zal zich bezig gaan houden met het toezicht op de naleving door bedrijven van regels ter bescherming van consumenten. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde oneerlijke handelspraktijken -agressieve verkoop via de telefoon en misleidende reclame- en onredelijke algemene voorwaarden bij de aankoop van een product, de ‘kleine lettertjes’.

De toezichthouder krijgt de bevoegdheid via een versnelde procedure naar de civiele rechter te stappen of een bestuurlijk boete of dwangsom op te leggen. Om ook grensoverschrijdende consumentenproblemen aan te pakken, gaat de toezichthouder nauw samenwerken met andere Europese collega’s en met OPTA en AFM. Hij zal zich alleen bezighouden met klachten van groepen consumenten en zal in de tweede helft van 2006 gaan functioneren als onderdeel van Economische Zaken.

Reageer op dit artikel