artikel

De verlichte werknemer

Geen categorie

Op 6 september j.l. promoveerde Myriam Aries aan de Technische Universiteit Eindhoven op haar onderzoek ‘Human lighting demands: healthy lighting i

Op 6 september j.l. promoveerde Myriam Aries aan de Technische Universiteit Eindhoven op haar onderzoek ‘Human lighting demands: healthy lighting in an office environment’. Ze toonde aan dat kantoorpersoneel met te weinig verlichting op de werkplek kan lijden aan vermoeidheid overdag en verminderde kwaliteit van de slaap ’s nachts. Voor de metingen construeerde ze een verrijdbaar wagentje met meetcellen die het menselijk oog kunnen nabootsen. De mensen bij wie de metingen werden verricht, kregen een vragenlijst met vragen over hun lichamelijke gesteldheid.
Aries concludeerde dat slecht verlichte kantoren de biologische klok kunnen ontregelen. Als de verlichting een sterkte heeft van 1000 lux zijn de werknemers tevreden. Bij 2000 lux zeggen de proefpersonen dat er te grote contrasten ontstaan, wat te veel aanpassingen van het oog vergt met vermoeidheid als resultaat. De promovenda kon niet vaststellen wat de ideale hoeveelheid licht voor een kantoorruimte zou moeten zijn, ze testte alleen of een bepaalde hoeveelheid licht wordt geaccepteerd. Het is gunstig zo veel mogelijk daglicht binnen te laten en dit aan te vullen met kunstlicht.

Reageer op dit artikel