artikel

Erbarmelijke omstandigheden in computerfabrieken

Geen categorie

De Consumentenbond deed onderzoek in fabrieken in goedkope productielanden waar de grote computermerken hun producten laten maken. Voor het onderzoek

De Consumentenbond deed onderzoek in fabrieken in goedkope productielanden waar de grote computermerken hun producten laten maken. Voor het onderzoek zijn fabrieken bezocht in Mexico, China en de Philipijnen waar met medewerkers is gepraat. Het gros van de onderdelen komt uit deze landen. Het blijkt dat bedrijven de hand lichten met internationale normen en eigen gedragscodes. In deze gedragscodes wordt het beleid t.a.v. werktijden, loon en veilig werken vastgelegd. Geconstateerd is dat werknemers worden gedwongen om in piekperiodes weken van 80-90 uur te draaien. Ze doen gevaarlijk werk omdat ze werken met giftige chemicaliën. Veel werknemers kampen met chronische gezondheidsklachten. Vakbondsvrijheid ontbreekt. De Consumentenbond roept de elektronicasector op de gedragscodes aan te scherpen en na te leven. Particulieren wordt verzocht hun steun te betuigen. Steunbetuigingen zullen worden overhandigd aan de Europese brancheorganisatie van computerbedrijven. Tel. Consumentenbond: 070-445 45 45. Zie ook: www.consumentenbond.nl., www.hom.nl, www.ilo.org, www.abvakabo.nl. en web-miner.com/busethics.htm

Reageer op dit artikel