artikel

Nederland stijgt op de ranglijst van ‘meest competitieve economie’

Geen categorie

Nederland stijgt van plaats 12 naar 11 (117 landen zijn beoordeeld) op de ranglijst van meest competitieve economieën , dat staat te lezen in het rapp

Nederland stijgt van plaats 12 naar 11 (117 landen zijn beoordeeld) op de ranglijst van meest competitieve economieën , dat staat te lezen in het rapport ‘Global Competitveness Report’ dat wordt uitgegeven door World Economic Forum (WEF) te Geneve.
Ondanks een stapje voorwaarts is het met het innovatievermogen van de Nederlandse ondernemingen matig gesteld.
De managementhoogleraren Henk Volberda en Frans van den Bosch (zij verzorgden de Nederlandse bijdrage aan het onderzoek) wijten het zwakke innovatievermogen aan de manier waarop de bedrijven worden aangestuurd.’Er wordt te veel op kosten gestuurd. Zie Unilever, dat probeerde te groeien door in zijn merken te snoeien, wat nog geen groei heeft opgeleverd. Of neem het “gehaktballenmodel” van Phillps onder Cor Boonstra. Philips werd opgedeeld in aparte onderdelen die allemaal op hun kosten werden afgerekend. Voor innovatie is het juist nodig dat mensen in de hele organisatie samenwerken.’
De twee hoogleraren adviseren: ‘Je zult anders moeten managen en organiseren om kennisintensieve activiteiten hier te houden.’
Finland is voor de vierde achtereenvolgende maal uitgeroepen tot het meest competitieve economie van de wereld. Zie ook: www.weforum.org.

Reageer op dit artikel