artikel

OHSAS 18001 in de lift

Geen categorie

Door BSI, het Britse normalisatie-instituut, is dit voorjaar een wereldwijd onderzoek verricht naar het aantal organisaties met een gecertificeerd arb

Door BSI, het Britse normalisatie-instituut, is dit voorjaar een wereldwijd onderzoek verricht naar het aantal organisaties met een gecertificeerd arbomanagementsysteem op basis van OHSAS 18001 of een andere norm op dit gebied. Er tekent zich een duidelijke trend af: certificatie van arbomanagementsystemen zit in de lift. In 2003 werden wereldwijd ruim 8000 certificaten afgegeven. In 2004 zijn het er meer dan 14000. Ruim 11000 daarvan zijn gebaseerd op OHSAS. Koploper in de groei is China, gevolgd door India en Indonesië. In Nederland werden 153 OHSAS-certificaten uitgereikt.
OHSAS 18001 wordt inmiddels herzien. Er gaat gewerkt worden aan een nieuwe versie die wordt afgestemd op de tweede editie van ISO 14001. Het is nog niet duidelijk of er ‘arbospecifieke’ zaken worden aagepast. Overigens krijgt de VS een eigen arbomanagementsysteem in de vorm van een nationale norm: ANSI/AIHA Z10-2005. Dit is opvallend omdat de VS zich altijd tegen elke vorm van certificatie heeft gekeerd.
Vooor meer informatie: www.nen.nl en www.iso.ch.

Reageer op dit artikel