artikel

Richtlijn dementerende klanten

Geen categorie

De Koninklijke Notariële Beroepsgroep (KNB) werkt aan een richtlijn voor de beoordeling van de wils(on)bekwaamheid van dementerende klanten. Notarisse

De Koninklijke Notariële Beroepsgroep (KNB) werkt aan een richtlijn voor de beoordeling van de wils(on)bekwaamheid van dementerende klanten. Notarissen zijn verplicht om te controleren of familie of vrienden van dementerenden geen misbruik maken van de situatie door bijvoorbeeld de financiële verdeling in een testament te wijzigen. Welke vragen de notaris aan de dementerende die een testament komt opstellen stelt om te achterhalen of hij of zij de inhoud van de akte begrijpt, is afhankelijk van opleiding en begaafdheid. De richtlijn komt daaraan tegemoet.
Ook wordt in de richtlijn gewaarschuwd bijzonder voorzichtig te zijn als de testateur niet meer in staat is zelfstandig te wonen of als het initiatief voor het maken van het testament van een ander afkomstig is. Bij twijfel kan de notaris een ‘second opinion’ vragen bij een collega of een behandelend arts. Bijna 1 procent van de 65-jarigen in Nederland lijdt aan dementie, bij 90-jarigen is dat ruim 40 procent. Die percentages zullen de komende jaren stijgen omdat Nederlanders steeds hogere leeftijden bereiken. Zie ook: www.notaris.nl

Reageer op dit artikel