artikel

ISO 9001 voor lokale overheden

Geen categorie

ISO heeft richtlijnen gepubliceerd voor het verbeteren van de kwaliteit van lokale overheden. Dit document -IWA 4- (IWA staat voor ‘International Wor

ISO heeft richtlijnen gepubliceerd voor het verbeteren van de kwaliteit van lokale overheden. Dit document -IWA 4- (IWA staat voor ‘International Workshop Agreement’) is niet voor certificatiedoeleinden gemaakt. De richtlijnen bieden speciaal voor mensen die werken in lokale overheidsinstanties een uitleg van deze norm in praktische bewoordingen. Hierdoor komen de normvereisten in een heldere relatie te staan met hun dagelijkse werk.
In de richtlijnen staan onder meer voorbeelden van welke diensten lokale overheden zouden moeten aanbieden en hoe deze met bepaalde processen zijn te ontwikkelen. Ook wordt een diagnostisch model besproken dat kan dienen als startpunt voor implementatie van een kwaliteitsmanagementsysteem. ISO hoopt dat door IWA 4 de omgang met ISO 9001:2000 makkelijker wordt, wat uiteindelijk ten goede komt aan de relatie tussen overheid en burger.
Het document IWA 4, Quality managementsystems – Guidelines for the application of ISO 9001:2000 in local government, is te bestellen via e-mail: sales@iso.org of fax: +41 22 749 09 47. Zie ook: www.iso.ch en www.nen.nl.

Reageer op dit artikel