artikel

Kleine ziekenhuizen zijn beter

Geen categorie

Dat is de conclusie van Roland Berger Strategy Consultants uit een jaarlijkse studie van de zorgsector in Nederland. In 2004 leden 7 ziekenhuizen verl

Dat is de conclusie van Roland Berger Strategy Consultants uit een jaarlijkse studie van de zorgsector in Nederland. In 2004 leden 7 ziekenhuizen verlies, in 2003 waren dat er 25. De productiviteit is met 3,1 procent voor het eerst substantieel toegenomen als gevolg van een lagere kostenstijging. Hiermee is nog geen bewijs geleverd van een structurele verbetering.
De zorgkwaliteit toont verontrustende verschillen tussen de ziekenhuizen onderling. Kleinere ziekenhuizen (minder dan 75 miljoen euro omzet) presteren op zorgkwaliteit beter dan grotere ziekenhuizen (met omzetten boven de 200 miljoen euro). In het midden en noordoosten van het land presteren ziekenhuizen gemiddeld beter dan in de rest van het land.
Het Friese Nij Smellinghe (Drachten) komt in totaal als beste ziekenhuis uit de bus. Sint Jansdaal (Harderwijk) scoorde operationeel en financieel het hoogst en het Franciscus Ziekenhuis (Roosendaal) vertoonde in 2004 de beste medische prestaties. Zie ook: www.rolandberger.nl .

Reageer op dit artikel