artikel

Tijd voor een minister van duurzaamheid

Geen categorie

Binnenkort verschijnt de Toekomstagenda Milieu van staatssecretaris Van Geel: geen nieuwe vergezichten, maar een plan om het milieubeleid een breed dr

Binnenkort verschijnt de Toekomstagenda Milieu van staatssecretaris Van Geel: geen nieuwe vergezichten, maar een plan om het milieubeleid een breed draagvlak te geven. Maar volgens Gerard Keijzers, hoogleraar Duurzaam Ondernemen bij Nyenrode, is het niet de burger die de sleutel in handen heeft. Die burger weet heel goed wat er aan de hand is. Keijzers meent dat Van Geel in een machteloze positie verkeert. Want de staatssecretaris heeft feitelijk elke keer het nakijken als ministers steeds een nota aannemen waarin zijn milieubeleid er bekaaid afkomt. Het is tijd voor een minister -geen staatssecretaris- van duurzaamheid met een zware portefeuille. De hoogleraar: ‘Het kabinet moet verder met burgers én bedrijfsleven een debat aangaan over belangrijke thema’s. Over het wegtransport en de besteding van aardgasbaten. En een debat over voedsel. We eten ons te barsten ten koste van het milieu. Wat doen we als de vis op is? Al die Chinezen gaan ook zalm en kabeljauw eten. Blijven we bij onze zwaar gesubsidieerde bietsuiker, of gaan we die suiker uit Cuba of Brazilië halen? Een echt debat, geen achterkamertjesoverleg. “Laat Jeroen Pauw en Bridget Maasland met een quiz of show het debat aanzwengelen.” Zie ook: www.duurzaamheid.kennisnet.nl en www.cleanairworld.org.

Reageer op dit artikel