artikel

ABN AMRO, Shell en Worldwood winnaars van Schone Schijn Awards 2005

Geen categorie

Deze door Milieudefensie ingestelde prijs is voor bedrijven die zich mooier voordoen dan ze zijn. In de praktijk maken ze zich schuldig aan grootschal

Deze door Milieudefensie ingestelde prijs is voor bedrijven die zich mooier voordoen dan ze zijn. In de praktijk maken ze zich schuldig aan grootschalige milieuproblemen en veroorzaken ze schendingen van mensenrechten in ontwikkelingslanden. ABN AMRO (winnaar categorie ‘Oliedom’) is gekozen vanwege financiering van foute olie- en gasprojecten, zoals de BTC-pijpleiding door Azerbeidjan, Georgië en Turkeije. Shell (winnaar Publieksprijs) wordt beschouwd als de grootste vervuiler. Het bedrijf schiet tekort tegenover het milieu en de plaatselijke bevolking hoewel het beweert maatschappelijk te ondernemen. Worldwood (winnaar categorie ‘Brandhout’) wint de prijs als grootste verwoester van het regenwoud in Birma waar per minuut anderhalf voetbalveld bos verloren gaat. Het bedrijf financiert al decennia lang de op grote schaal mensenrechten schendende militaire dictatuur in dat land. Zie ook: www.globalisering.com

Reageer op dit artikel