artikel

Andere managementstijl nodig bij overheid

Geen categorie

Overheidsorganisaties moeten niet alleen de administratieve lasten voor burgers en bedrijven verminderen, maar ook hun interne regeldruk. Deze veroor

Overheidsorganisaties moeten niet alleen de administratieve lasten voor burgers en bedrijven verminderen, maar ook hun interne regeldruk. Deze veroorzaakt inefficiëntie, verkokering en negatieve beeldvorming. Deze stellingen zijn van prof. dr. Harrie Aardema, die 18 november aantreedt als bijzonder hoogleraar Publiek Management aan de Open Universiteit.

Hij vindt dat ambtenaren meer ‘uit hun hok’ moeten komen en dat ze weer de leiding moeten overnemen van ‘het systeem’. Als ze zelf ander gedrag durven te tonen, dan zal de organisatie dat ook doen. Nu volgen ze nog hun eigen agenda en zijn ze vooral bezig met ontwijken en overleven; ze handelen volgens ongeschreven regels.

Volgens onderzoek van Aardema blijkt dat publieke managers vrij negatief zijn over de organisatiecultuur en positief over hun eigen competenties. Zie ook: www.menscentraal.nl.

Reageer op dit artikel