artikel

Nieuwe hobbel voor Europese chemiewet

Geen categorie

Het Europees Parlement en de ministerraad van Economische Zaken hebben een conflict over de vergunningverlening voor chemische stoffen. Het parlement

Het Europees Parlement en de ministerraad van Economische Zaken hebben een conflict over de vergunningverlening voor chemische stoffen. Het parlement wil in de chemieverordening Reach regelen dat alle dubieuze stoffen iedere vijf jaar worden getest. De ministerraad wil per stof een termijn afspreken. Indien de Europese Commissie het amendement over de verplichte herkeuring overneemt, kunnen de ministers hier alleen met unanimiteit overheen. Dat lijkt een forse hobbel omdat er 25 ministers zijn.
Kiest de Commissie voor de benadering dat elke stof op eigen merites moet worden beoordeeld, zoals de ministers willen, dan is er geen unanimiteit nodig om het Parlement te overrulen. Vervolgens kan het Parlement dan alleen nog met een absolute meerderheid die wens van de Commissie en de ministers van tafel krijgen. De 367 stemmen die daarvoor nodig zijn, zijn er vrijwel zeker niet. Zie ook: www.chem-tox.com en www.environmentalchemistry.com.

Reageer op dit artikel