artikel

Een risico-analyse voor de zorg

Geen categorie

In 2001 heeft het Amerikaanse National Center for Patient Safety de Healthcare Failure Mode and Effect Analysis (HFMEA) ontwikkeld. Dit is een methode

In 2001 heeft het Amerikaanse National Center for Patient Safety de Healthcare Failure Mode and Effect Analysis (HFMEA) ontwikkeld. Dit is een methode waarmee de risico’s in zorgprocessen kunnen worden geanalyseerd en verbeterd voordat zich een incident voordoet. Hij wordt met succes toegepast in 160 organisaties van het Department of Veterans Affairs. Hier in Nederland hebben de MAASTRO Clinic Heerlen en het Universitair Medisch Centrum Utrecht deze methode inmiddels onderdeel gemaakt van hun veiligheidsmanagementsysteem. De methode schijnt goed bruikbaar te zijn in de Nederlandse gezondheidszorg. Bedoeling is dat de Amerikaanse toolkit zal worden vertaald naar het Nederlands en de Nederlandse situatie. De vertaalde toolkit wordt gratis beschikbaar gesteld. Zie ook: www.platformpatientveiligheid.nl en www.npsf.org.

Reageer op dit artikel