artikel

Vergoeding trage overheid is symboolwetgeving

Geen categorie

Overheidsorganen die te laat reageren op aanvragen en bezwaarschriften van burgers en ondernemers moeten een vergoeding gaan betalen. Elke dag vertrag

Overheidsorganen die te laat reageren op aanvragen en bezwaarschriften van burgers en ondernemers moeten een vergoeding gaan betalen. Elke dag vertraging gaat 20 euro kosten. Aldus het wetsvoorstel van de ‘Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen’. De Utrechtse Juristen Groep kwalificeert dit als symboolwetgeving: de werkelijke oorzaken van termijnoverschrijdingen worden zo niet aangepakt.
Een echte oplossing voor termijnoverschrijdingen zou zijn dat bestuursorganen opdraaien voor de kosten van het door de aanvrager ingestelde beroep tegen de zogeheten fictieve weigering. Die kunnen op hun beurt de rekening presenteren aan de persoon of de instantie die in het proces van het nemen van de beslissing heeft verzaakt. Zie ook: www.ujg.nl.

Reageer op dit artikel