artikel

Kleine ziekenhuizen zijn beter dan grote

Geen categorie

Kleine ziekenhuizen doen het in medisch en financieel opzicht beter dan grotere. Dat blijkt uit het jaaroverzicht over 2005 van Roland Berger Strategi

Kleine ziekenhuizen doen het in medisch en financieel opzicht beter dan grotere. Dat blijkt uit het jaaroverzicht over 2005 van Roland Berger Strategic Consultant. Vooral in Friesland en Drenthe scoren de ziekenhuizen bovengemiddeld. Het beste ziekenhuis staat in Assen: het Wilhelmina Ziekenhuis.
Veel ziekenhuizen blijken weinig efficiënt in te kopen. Goede kwaliteit en een goede financiële bedrijfsvoering gaan vaak samen. Het argument dat ziekenhuisfusies tot schaalvoordelen, meer efficiency en lagere kosten zouden leiden, gaat volgens de onderzoekers niet op. In kleine ziekenhuizen zijn de lijntjes korter. Managers en medische staf ontmoeten elkaar op de werkvloer. In grotere ziekenhuizen staat de patiënt wat minder vaak centraal. De planning is er complexer. Zie ook: www.rolandberger.nl en www.ziekenhuizentransparant.nl.

Reageer op dit artikel