artikel

Keurmerk nodig voor thuistesten

Geen categorie

De kwaliteit van doe-het-zelf gezondheidstesten is onder de maat. Ze geven een resultaat dat verkeerd geïnterpreteerd kan worden; het huidige aanbod i

De kwaliteit van doe-het-zelf gezondheidstesten is onder de maat. Ze geven een resultaat dat verkeerd geïnterpreteerd kan worden; het huidige aanbod is voor de patiënt onduidelijk. Daarom pleit de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) voor een keurmerk.
In het rapport ‘Klinische chemie, een portret’ dat aan de Tweede Kamer is aangeboden, wordt aandacht gevraagd voor de problemen rond de thuistesten. Zo blijkt uit onderzoek van Marc Thelen, klinische chemicus bij NVKC, dat bijvoorbeeld een kwart van de bijsluiters van ovulatietesten verkeerd wordt geïnterpreteerd. NVKC wil dat het keurmerk prominent op de verpakking komt te staan. Zie ook: www.nvkc.nl en www.rivm.nl/gezondheid.

Reageer op dit artikel