artikel

Werknemers ‘schenken’ de baas 60 miljoen euro

Geen categorie

Hoogopgeleide werknemers in Nederland 'schenken' hun werkgevers jaarlijks zo'n 60 miljoen euro omdat ze allerlei uiteenlopende kosten niet declareren. De voornaamste redenen om de kosten niet aan de werkgever terug te vragen zijn: ‘kleine bedragen’ (62 procent), ‘vergeten’ (44 procent) en ‘bonnetje kwijt’ (25 procent).

De helft van de hoogopgeleide werknemers die deelnamen aan een onderzoek van Intermediair Weekblad declareert de kosten voor treinkaartjes, restaurant- en taxibonnen niet en schenkt daarmee minstens zestig euro per jaar aan de baas.

Te veel declareren komt veel minder voor: 6 procent van de respondenten zegt wel eens ten onrechte iets te hebben gedeclareerd als onkosten. 28 procent denkt dat er collega's zijn die soms ten onrechte onkosten declareren.

Ongeveer de helft (52 procent) van de respondenten zou het liefst via internet declareren, maar slechts 20 procent kan online declareren. Dat declareren gebeurt bij 34 procent meteen na het maken van de kosten, terwijl 31 procent de bonnetjes opspaart tot een bepaald bedrag en dan pas de administratie gaat doen. Als op kosten van de werkgever buiten de deur wordt gegeten, betaalt 46 procent de fooi altijd zelf – bij ambtenaren is dat zelfs 59 procent – terwijl 19 procent nooit uit eigen zak fooi betaalt.

"Als we ervan uitgaan dat de respondenten representatief zijn voor de ruim twee miljoen Nederlandse hoogopgeleiden in loondienst – betekent dit dat werknemers per jaar minimaal 60 miljoen euro aan kosten niet declareren. Overigens wordt zeker driekwart miljard euro aan onkosten wél teruggevraagd," aldus Intermediair.

Reageer op dit artikel