artikel

‘Overgekwalificeerde’ werknemer is goud waard

Geen categorie

Mensen in dienst nemen die in feite over te veel kwalificaties beschikken voor de baan? Veel bedrijven zijn er huiverig voor. Maar door zulke kandidaten af te wijzen doen ze zichzelf tekort: een 'overgekwalificeerde' werknemer kan goud waard zijn. Hij of zij blijkt minder snel te vertrekken en presteert gemiddeld beter dan een kandidaat die op het eerste gezicht een profiel heeft dat beter bij de baan past.

Dat is een van de conclusies van een onderzoek aan de University of South Carolina, zo schrijft Express.be. De site haalt aan wat onderzoeksleider Anthony Nyberg, professor management aan de unversiteit, tegenover HealthDay News vertelde: "Managers zouden nooit een kandidaat mogen weigeren omdat hij door zijn scores op tests overgekwalificeerd lijkt voor de vereiste baan. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met hogere cognitieve mogelijkheden minder snel uit lager gequoteerde banen, zoals het inzamelen van afval of het reinigen van het wagenpark, opstappen. Bovendien blijkt dat medewerkers met een mentaal uitdagende baan drie keer sneller ontevredenheid tonen over hun tewerkstelling dan collega's met een intellectueel minder veeleisende taak."

Het lijkt volgens Nyberg dan ook geen goede strategie van managers om consequent mensen te weigeren uit angst dat ze hun baan niet uitdagend genoeg zullen vinden en dus snel zullen opstappen. De onderzoeker voegt er aan toe dat die manier van denken ook veel mensen met capaciteiten uiteindelijk in een langdurige werkloosheid heeft geduwd.

Nyberg merkt op dat een intelligente kandidaat verscheidene redenen kan hebben om een eenvoudige baan te zoeken, zoals een keuze voor een bepaalde levensstijl, gezondheidsredenen of zelfs een affiniteit voor de waarden van het bedrijf.

Reageer op dit artikel