artikel

Rabobank favoriete werkgever, overheid minder populair

Geen categorie

De Rabobank blijft de meest favoriete werkgever van Nederland, nu voor het vierde jaar op rij. Ten opzichte van 2009 wisselen Shell en Philips binnen de top drie van plek: Shell zakt van de tweede naar de derde positie, Philips staat nu op nummer twee. Werkgevers uit de collectieve sector zijn in 2010 minder populair dan het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van Intelligence Group onder ruim 15.000 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking. Een opvallende verandering vindt plaats in de top drie waarin Philips stijgt naar nummer twee. De daling van Shell naar een derde positie komt mogelijk als reactie op de grote reorganisatie die in 2009 werd aangekondigd. De berichtgeving dat deze ingreep zeker banen ging kosten, maakt Shell een minder aantrekkelijke werkgever.

KPN terug in top tien
Terug in de top tien is KPN, die vanaf de dertiende plaats in 2009 nu op een achtste positie staat. Na de reorganisaties en financiële problemen aan het begin van deze eeuw zakte KPN ver in de lijst, maar in 2010 herovert het bedrijf de oude populariteit. De opmars van KPN gaat ten koste van de Nederlandse Spoorwegen. Zij zakken van plaats negen naar een vijftiende plek. Een andere interessante stijger in de top twintig is Heineken, die tien plaatsen omhoog schiet naar nummer veertien.

Populariteit overheidsbedrijven daalt
Verschillende overheidsinstellingen zijn beduidend minder populair dan een jaar geleden. Binnen de top tien zakt de Politie twee plaatsen en Het Rijk één plek. De besprekingen over mogelijke bezuinigingen lijken hier geen goed te hebben gedaan. Ook buiten de top tien zijn grote dalers te zien, de Koninklijke Landmacht en De Rechtspraak zijn beiden uit de top vijftig verdwenen.

Ook verschillende gemeenten en provincies zakken flink in de lijst, zoals de gemeenten Delft, Nijmegen, Tilburg en Breda en de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Overijssel, Drenthe, Gelderland en Utrecht. Bureau Jeugdzorg is als werkgever een uitzondering en meer favoriet dan in 2009. Zij is met elf plaatsen gestegen naar een 33e plek.

Opvallende stijgers en dalers
Naast Bureau Jeugdzorg stijgen binnen de top vijftig ook het AMC (van 43 naar 32), Google, DSM en TNT, naar respectievelijk de dertiende, tweeëntwintigste en drieëntwintigste positie. Opvallende dalers in de top vijftig zijn verder Unilever (van 12 naar 16), IBM (van 21 naar 24) en IKEA (van 22 naar 25).

Lees hier meer over de Barometer van Meest Favoriete Werkgevers

Reageer op dit artikel