artikel

Nederland heeft grootste tekort aan jonge professionals

Geen categorie

Nederland heeft het grootste tekort aan young professionals van Europa (65 procent). Het gemiddelde tekort aan jonge professionals in Europese bedrijven bedraagt slechts veertig procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Top  Employers Nederland van het CRF Institute.

Uit het onderzoek blijkt wel dat bij bedrijven die meer aandacht besteden aan de de mogelijkheden van de organisatie en de behoeften van de  medewerkers besteden het tekort beduidend lager ligt. 'Structureel invulling  geven aan je werkgeversmerk loont' is het commentaar van de onderzoekers.

Het CRF Institute noemt het opvallend dat het onderzoek aantoont dat de HR-rol van Nederlandse bedrijven minder strategisch is dan in andere Europese landen. HR heeft in 75 procent van de gevallen een positie in de board en daarmee liggen de  Nederlandse Top Employers behoorlijk onder  het Europese gemiddelde van 90 procent.

In het buitenland heeft gemiddeld tachtig procent een strategische rol, terwijl in Nederland dit 63 procent bedraagt. Ruud van Es, Country  Manager Nederland bij Top Employers: ‘Juist nu zullen Nederlandse HR-managers kansen moeten aangrijpen om talenten binnen te  houden en ook hun eigen strategische rol moeten uitbouwen. Vorig jaar was Nederland met 73 procent het beste jongetje van de  klas. Nu verliezen we de koploperspositie, terwijl het Europese gemiddelde toen 67  procent bedroeg.’   

Arbeidsvoorwaarden
Het binnen krijgen en binnenhouden van talenten heeft ook te maken met de geboden arbeidsvoorwaarden. Hierin is Nederland het meest flexibel. Het cafetariamodel, waarbij de keuze wordt gegeven om je eigen arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen, is bij 78 procent van de Nederlandse werkgevers van kracht. ‘Bij Europese Top Employers ligt dit percentage op slechts 35 procent. Nederlandse werkgevers zouden dit voordeel dus  strategischer kunnen inzetten’, aldus Van Es.

Reageer op dit artikel