artikel

Tien tips om een blunder goed te maken

Geen categorie

Een excuus alleen is niet genoeg als u echt te ver bent gegaan. Bedenk dat uw kansen zich altijd kunnen keren. Zet daarom recht wat u fout heeft gedaan en hoop niet dat het ‘vanzelf overwaait’.

1. Ga door het stof
Als u onderhuidse spanning voelt of uw collega’s negeren u, kunt u maar beter uw verantwoordelijkheid nemen en spijt betuigen. Doe iets waaruit blijkt dat u snapt dat u fout zat.

2. Laat los
Gedane zaken nemen geen keer. Blijf er niet in hangen. Zie uw fout als leermoment en leg u erbij neer dat het tijd kost vertrouwen te herwinnen.

3. Doe extra uw best
U krijgt een tweede kans: grijp die en compenseer uw fout met extra successen.

4. Speel open kaart
Speel open kaart, bied excuses aan. Mensen willen geen argumenten horen maar alleen dat u hun kant van de zaak begrijpt.

5. Herstel uw relaties
Neem de tijd om opnieuw te investeren in relaties die u voor lief nam. Weet dat dit evenveel tijd en moeite kost als het voor het eerst opbouwen van relaties.

6. Vraag om hulp
Bedenk dat mensen graag willen helpen als u oprecht om hulp vraagt. Maak gebruik van uw netwerk. Vraag heel direct wat u kunt doen om terug in de gratie te komen. Doe ook iets terug.

7. Laat zien dat u veranderd bent
Doe iets onverwachts waaruit blijkt dat u veranderd bent: het tegenovergestelde van wat men van u verwacht.

8. Kijk verder dan uw eigenbelang
Laat zien dat u zo slecht nog niet bent door iets te doen voor een goed doel. Ook vrijwilligerswerk is goed voor uw reputatie.

9. Probeer het goed te maken
Herstel fouten zo veel mogelijk achter de schermen omdat uw betrokkenheid soms niet in dank wordt afgenomen. Degenen om wie het gaat, weten wel wat u voor hen heeft gedaan.

10. Vertrek
Soms is het beter te accepteren dat het niet goed komt. Begin ergens anders met een schone lei en leer van uw fouten.

Bron: BusinessWeek.com

Reageer op dit artikel