artikel

Werknemer neemt regie vaker zelf in de hand

Geen categorie

Ontslag nemen om ergens anders een aantrekkelijker baan te gaan vervullen werd vroeger gezien als disloyaliteit. Tegenwoordig vinden we het juist logisch dat steeds meer mensen de regie zelf in de hand nemen. Er is sprake van een groeiende sociale en maatschappelijke acceptatie van de loopbaan-ontwikkeling, zegt Norman Schreiner, docent Loopbaan- en Talentmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Op basis van de recente veranderingen suggereren Anglo-Amerikaanse auteurs dat er een nieuw soort loopbaan is ontstaan. Daarbij gaan ze uit van een 'fundamentele universele paradigmaverschuiving op de arbeidsmarkt', ofwel een ongebonden of 'nomadische' loopbaan. Volgens Schreiner blijkt echter uit diverse onderzoeken in Nederland, belgië en Frankrijk dat het nog niet zo'n vaart loopt met deze loopbaanvorm. Bovendien, zegt Schreiner, is het maar de vraag of er een 'grootste gemene deler' of iets als 'het loopbaandenken van de Europeaan' bestaat.

Het is dan ook niet slim om allerlei nieuwe trends en retoriek in loopbaanvormgeving overal vandaan te importeren en deze vervolgens te combineren tot één geheel. Daarvoor spelen regionale invloeden een te sterke rol. Wel is duidelijk dat de werknemer van nu zich niet meer laat voorschrijven hoe zijn of haar loopbaan er uit hoort te zien. Een eigen keuze wordt vaker gemaakt.

(Bron: Gids voor Personeelsmanagement, maart 2011)

Reageer op dit artikel