artikel

Goed nieuws: Status is maakbaar

Geen categorie

Je formele positie in de hiërarchie in één ding. Je status is net zo belangrijk. Als manager bepaalt je status in grote mate wat je voor elkaar krijgt. En hoever je het schopt. Het goede nieuws: status is maakbaar. Enkele tips van het Britse HR-adviesbureau The Mind Gym:

 • Stop met helpen
  Ja, je moet een teamplayer zijn. Maar wie zich ál te hulpvaardig opstelt,is zomaar de kantoorsloof. De volgende keer dat iemand (met uitzondering van de baas) je om een gunst vraagt, zeg dan nee. Wees beleefd maar geef minimale toelichting. Zodat de boodschap goed overkomt dat je iets belangrijkers onder handen hebt.
 • Breng het sterker
  Praat in een rustig, gelijkmatig tempo. Gebruik minder woorden. En betere woorden. Als er een stilte valt, vul die dan niet op. Tel tot tien en zeg dan iets als: ‘Volgt iedereen het nog? Mooi.’
 • Verander je rol
  Concurreer niet met experts. Als anderen meer weten dan jij, geef dan bijvoorbeeld scherpzinnige samenvattingen van hun verhaal of stel prikkelende vragen. Er is meer dan één manier om eruit te springen.
 • Zorg dat je voor iets staat wat de moeite waard is
  Zo onderscheid je je. Een rebel zonder zinvolle cause is niet meer dan een druktemaker.
 • Neem het voortouw
  Bepaal de sfeer in plaats van je erdoor te laten leiden. Als iedereen bedrukt is, loop dan over van enthousiasme. Als iedereen irrationeel en uitgelaten is, wees dan degene met het gezonde verstand. Wat je ook doet: volg niet maar leid.
 • Wees iemand die het moeilijk naar de zin te maken is
  Wees aandachtig als anderen praten maar toon je niet onder de indruk. Zorg voor een neutrale gelaatsuitdrukking, knik af en toe. En maak niet te veel aantekeningen. Driftig noteren communiceert dat je de teamklerk bent.
 • Blijf cool onder kritiek
  Mensen met status hebben niets te bewijzen.

(Bron: Management Today)

Reageer op dit artikel