artikel

Management consultants minder populair als werkgever

Geen categorie

Vrijwel alle management consultancy-bedrijven verliezen vele plaatsen op de ranglijst van ideale werkgevers ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nederlandse studentenonderzoek van het Zweedse adviesbureau Universum dat VKbanen.nl als eerste mocht inkijken.

The Boston Consulting Group (-13), McKinsey & Company (-23), Accenture (-28) en Bain & Company (-5). De enige uitzondering op de regel is Roland Berger Strategy Consultants, dat 42 plaatsen gestegen is sinds vorig jaar.

Google en Philips zijn voor respectievelijk de economische en technische studenten volgens het onderzoek de meest aantrekkelijke werkgevers in Nederland.

Ondanks de milieuproblemen en de negatieve pers zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat de oliebranche of de bankensector in aantrekkingskracht verliest. Integendeel:
Shell is de meest aantrekkelijke werkgever in deze branche en is drie plaatsen gestegen ten opzichte van 2010. Het heeft nu de 2de plaats overgenomen van Het Rijk.

BP is, ondanks de olieramp in de Golf van Mexico, zelfs de grootste en opvallendste stijger in de branche. Met een verbetering van 23 plaatsen ten opzichte van vorig jaar nemen zij nu de 40ste plaats in. Ook in de economische ranglijst steeg BP 17 plaatsen.

'Deze trend beperkt zich niet tot Nederlandse studenten. Ook in het Verenigd Koninkrijk zagen we een sterke stijging in populariteit van BP. Daarnaast zijn de banken in Engeland populairder dan voor de financiële crisis', aldus Thijs Wesselink van Universum.

Clichés
Het studentenonderzoek bevestigt heel wat man/vrouw-clichés, zo schrijft VKbanen.nl. De favoriete werkgever voor de economische mannelijke student is Google, terwijl dat voor vrouwen L'Oréal is. Het verschil op de mannelijke en de vrouwelijke ranglijsten voor L'Oréal is maar liefst 51 plaatsen. PricewaterhouseCoopers (19) is net zo aantrekkelijk voor economische mannen als vrouwen.Vrouwen kiezen vooral voor de zogenaamde fast moving consumer goods, terwijl mannen de banksector prefereren.

De Nederlandse top 10 van ideale werkgevers ziet er zo uit, met tussen haakjes de plaats van de werkgever in de ranglijst van 2010.

Economie
1.  Google
2.  Apple (7)
3.  Heineken
4.  Unilever (2)
5.  KLM (4)
6.  Rabobank
7.  Coca-Cola (10)
8.  L'Oréal (9)
9.  Nike (8)
10. BMW (14)

Techniek
1.  Philips
2.  Shell (5)
3.  Google
4.  Apple (6)
5.  Het Rijk (ministeries & uitvoeringsorganen) (2)
6.  Microsoft (10)
7.  KLM (8)
8.  TNO (4)
9.  Unilever (7)
10. BAM Groep (17) 

Reageer op dit artikel