artikel

Chill! Stress-detox voor vrouwen

Geen categorie

Vrouwen staan erom bekend dat ze behoorlijk kunnen stressen. Dat komt omdat ze emotioneel anders met gebeurtenissen omgaan dan mannen. Bovendien zijn medisch gezien de gevolgen van stress veel extremer dan bij mannen. De stress is heftiger en houdt langer aan. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en een lager welzijn.

Tijd om een boek speciaal voor vrouwen te schrijven, vonden Stephanie McClellan en Beth Hamilton: Chill! – de ultieme antistress-gids voor vrouwen. Niet een gemiddeld zelfhulpboek zoals er al zo veel zijn, maar een boekwerk dat is gebaseerd op relevante wetenschappelijke inzichten en toch heel toegankelijk en goed leesbaar.

McClellan en Hamilton zijn beiden gynaecoloog en vrouw, en hebben veel ervaring opgedaan met vrouwen die kampen met stressgerelateerde klachten. Met het boek willen zij vrouwen inzicht geven in hoe stress werkt (medisch en emotioneel), welke stresstypen er zijn en wat je er zelf aan kunt doen op het gebied van voeding, beweging en mindfulnesstechnieken. Het boek biedt zelfs een compleet stress-detox programma per stresstype.

Stresstypen
McClellan en Hamilton bestudeerden diverse onderzoeken en concludeerden dat langdurige stress bij vrouwen vaak leidt tot kanker en auto-imuumziekten. Stress doet een aanslag op je DNA: de cellen van vrouwen die aan zware stress lijden, bleken negen tot zeventien jaar ouder dan de cellen van vrouwen die onder minder stress gebukt gingen! Het boek helpt vrouwen inzicht te krijgen in hoe ze uit balans raken en op basis daarvan wat hun stresstype is.

Er zijn vier typen: HyperS – HypoS – HypoP – HyperP. Hyper en hypo hebben te maken met de hormoonhuishouding en verhoogde of verlaagde cortisolproductie, het stresshormoon. S staat voor het zenuwstelsel en de neiging van de hersenen om vluchten of vechten te activeren. P staat voor hoe je lichaam zorgt voor rust en herstel.

Stress-detoxprogramma
De grondslagen voor ontstressen zijn ontspanning, herstel door slaap en je natuurlijke ritme. Ook zijn voeding en lichaamsbeweging van belang. Al deze elementen worden uitgebreid en op maat behandeld per stresstype zodat vrouwen aan de slag kunnen met een verantwoord en persoonlijk stress-detoxprogramma.

Chill! – de ultieme antistress-gids voor vouwen, door Stephanie McClellan en Beth Hamilton (Archipel, ISBN 9789063055615)
Reageer op dit artikel