artikel

Mindful multitasken maakt effectiever

Geen categorie

Soms is het niet makkelijk alle ballen in de lucht te houden. U bent het meest productief als u het merendeel van uw aandacht kunt richten op de belangrijkste taak. Dat kunt u doen door taken te bundelen, wat niet hetzelfde is als multitasken. En als u dan toch moet multitasken, doe het dan mindful, stelt Rick den Heijer in zijn boek Grip – word baas over je tijd.

Ons brein werkt het beste als we ons compleet op één taak tegelijk kunnen richten. Maar vaak is dat in uw dagelijkse werk niet mogelijk. De kunst is dan om zo veel mogelijk soortgelijke taken te bundelen in een tijdsblok. Als u deze achtereen uitvoert, ervaart u een staat van focus waardoor u effectiever kunt werken.

Het is een misverstand dat multitasken effectief is omdat juist dan onze aandacht continu verdeeld moet worden over verschillende taken en dat kost telkens opnieuw insteltijd. Als u het niet kunt voorkomen dat u onderbroken wordt, omdat u bijvoorbeeld bereikbaar moet blijven, kunt u het beste mindful multitasken: ruim een tijdsblok in waarin u bewust verschillende taken combineert zodat u zich niet hoeft te ergeren aan onderbrekingen.

Tips voor effectief werken:

  1. Stel uw prioriteiten vast: wat is het doel van uw werk?
  2. Begin met de meest lastige klus
  3. Categoriseer clusters van soortgelijke taken
  4. Vermijd onderbrekingen (werk bijvoorbeeld met tijdsblokken voor bereikbaarheid)
  5. Elimineer obstakels: zorg voor een systematische en prettig ingerichte werkplek

(Bron: MT Rendement)

Reageer op dit artikel