artikel

We boeten voor de vakantie van onze collega’s

Geen categorie

Eindelijk: zomer! De vakantie komt er aan. Prima als u zelf aan de beurt bent,  maar rond die paar weken ontspanning is er ook sprake van een flinke portie extra stress. De oorzaak: we moeten vaak boeten voor de vakantie van onze collega's. 

Tweederde van de werknemers draagt het werk niet over aan collega’s wanneer zij op vakantie gaan. En nog iets: bijna 40 procent van ons ergert zich aan de extra drukte die wordt veroorzaakt door het overnemen van werk van vakantievierende collega’s, zo blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturenbank.nl onder ruim 1.000 respondenten. 

De reden dat veel werknemers het werk tijdens hun vakantie niet overdragen, komt vooral omdat een kwart ervoor kiest om op vakantie gewoon door te werken, aldus het onderzoek. Een kleiner deel (14 procent) draagt het werk niet over omdat zij de kwaliteit van het overgedragen werk niet voldoende vinden. Bijna een derde (29 procent) vindt het voldoende om alleen een out of office aan te zetten tijdens de vakantieperiode. 

Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Doorwerken tijdens de vakantie is een trend en tegenwoordig door mobiele applicaties heel goed mogelijk. Maar geen overdracht maken omdat je de kwaliteit van je collega’s niet vertrouwt  is natuurlijk geen goed teken. Het is aan leidinggevenden om daar goede afspraken over te maken." 

Achterblijvers
Of het gebrek aan vertrouwen bij een overdracht terecht is, is een tweede. Ruim tweederde (68 p
rocent) zegt het overgedragen werk van een collega namelijk perfect af te handelen. Een op de vijf geeft aan alleen de noodzakelijke werkzaamheden over te nemen en slechts 5 procent doet het overgenomen werk met de Franse slag.

Wel is de werkdruk hoger bij de achterblijvers en juist dat is iets wat ergernis veroorzaakt. Borgman: "Vaak wordt het werk van vakantiegaande collega’s bij slechts één collega neergelegd. Ook al is het meestal maar voor maximaal drie weken, het is toch belangrijk dat achterblijvers bij de leidinggevende duidelijk aangeven of het extra werk wel tot de mogelijkheden behoort. Gezamenlijk moet dan gekeken worden of het werk over meer collega’s verdeeld kan worden of dat er misschien vakantiekrachten moeten worden aangenomen."

Top 3 vakantie-ergernissen van achterblijvers

1. Extra werkdruk door afwezige collega’s (39 procent)

2. Collega’s die laat komen en vroeg gaan (31procent)

3. Zomerkleding als slippers en korte broeken (20 procent)

Reageer op dit artikel