artikel

Collega’s maken werkgever populair

Geen categorie

Bij de honderd beste werkgevers van Nederland wordt met name het contact met collega's hoog gewaardeerd. Dit contact wordt beoordeeld met een 7,7 en is van grote invloed op de populariteit van de werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van Effectory.

Aan het onderzoek hebben ruim 190.000 respondenten uit driehonderd organisaties meegewerkt. Zij zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega's, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden. De honderd hoogst scorende organisaties zijn genomineerd voor de titel 'Beste Werkgever van Nederland'.

Belang sociaal contact
Dat het contact met collega's zoveel invloed heeft op de beoordeling van een werkgever, is volgens Guido Heezen, directeur en HR-trendwatcher, niet zo verwonderlijk. 'Bij de 100 beste werkgevers van Nederland heerst een positieve, productieve werksfeer. Contact met collega's is hier een van de belangrijkste oorzaken van. Het zorgt voor plezier, betrokkenheid en een soepele samenwerking. Zonder dit contact zijn goede prestaties onmogelijk.'

Invloed van de werkgever
Heeft een werkgever zelf invloed op het contact tussen collega's? 'Absoluut', vertelt Heezen. 'Als werkgever kun je ruimte maken voor collegiaal contact. Dit begint door zelf het goede voorbeeld te geven als werkgever: toon belangstelling voor je medewerkers en hun situatie, dan zullen zij dat onder elkaar ook doen.

Heezen adviseert ook om uitleg te geven over de besluitvorming in de organisatie en de gevolgen hiervan, ongeacht of deze goed of slecht zijn. 'Open communicatie bevordert niet alleen de werksfeer en de samenwerking maar zorgt tegelijk voor vertrouwen in de organisatie. De honderd beste werkgevers van Nederland slagen hier uitstekend in.'

Reageer op dit artikel