artikel

Sabbatical populair als secundaire arbeidsvoorwaarde

Geen categorie

Om de beste mensen aan te trekken, gooien bedrijven steeds vaker de sabbatical als secundaire arbeidsvoorwaarde in de strijd. Nederland is daarin koploper in Europa: 95 procent van de zogeheten topwerkgevers in ons land biedt het personeel de mogelijkheid een time-out te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau CRF Institute bij 340 bedrijven in negen Europese landen.

Elders in Europa biedt maar 82 procent van de werkgevers een sabbatical aan als secundaire arbeidsvoorwaarde, zo blijkt uit het onderzoek. Twee jaar geleden werd overigens nog maar 54 procent gemeten.

 

Nederlandse werkgevers zijn volgens het onderzoek samen met de Spaanse collega's het meest vrijgevig wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden. Zwitserse en Poolse bazen bieden het minst aan werknemers.

Volgens Ruud van Es van het CRF Institute, is de internationale concurrentie op de arbeidsmarkt duidelijk merkbaar. "Talenten kijken ook over de grens om carrière te maken, dus niet alleen werkgevers in Nederland moeten onderling concurreren. Arbeidsvoorwaarden worden Europabreed met elkaar vergeleken."

Sabbaticals, een bijdrage in de ziektekostenverzekering, mobiliteitsvergoedingen en lunchbijdragen behoren tot de populairste arbeidsvoorwaarden. Steeds minder Europese bedrijven bieden aan een bijdrage in de kinderopvang te leveren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk vooroplopen op het gebied van preventie en bestrijding van ziekteverzuim. Landen die hier minder in zijn gaan investeren, zoals Frankrijk, Italië en Polen, hebben te maken met toenemend ziekteverzuim. "Een zieke werknemer kost veel geld", aldus de onderzoekers. "In Nederland moet een werkgever bovendien het loon van een zieke werknemer nog twee jaar doorbetalen. Bedrijven in Nederland proberen dan ook actief te voorkomen dat werknemers lang ziek zijn."

 

Reageer op dit artikel