artikel

Generatiemanagement is van steeds groter belang

Geen categorie

Door goed generatiemanagement hebben de honderd 'Beste Werkgevers van Nederland' loyale medewerkers en minder kans op personeelsverloop. Ook onder generatie Y. Dat blijkt uit het grootschalige Beste Werkgeversonderzoek van Effectory, waaraan ruim 190.000 respondenten uit 300 organisaties hebben meegewerkt. 

De respondenten in het Beste Werkgeversonderzoek zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega's, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden. De 100 Beste Werkgevers scoren hoog op loyaliteit (7,4) en verloopbestendigheid (7,7). Alle leeftijdscategorieën scoren ongeveer even hoog, zowel jongeren als ouderen zijn tevreden en zitten goed op hun plek. Dit is volgens Effectory opvallend, omdat jobhoppen onder de jongere generatie Y gemeengoed is.

Talent behouden cruciaal
"Talent behouden is cruciaal om in de toekomst als winnaar uit de bus te komen," zegt Guido Heezen, HR-trendwatcher en directeur van Effectory. "Onder met name jongeren is het verloop echter hoog, want het boeien en binden van generatie Y is voor werkgevers lastig. Vaak nemen jonge medewerkers relatief snel afscheid wanneer zij gewend zijn geraakt in hun functie. Jobhoppen is voor hen normaal en zij hebben snel behoefte aan meer ontplooiing. Oudere medewerkers, generatie X, hebben vaak al carrièrestappen gemaakt en hebben doorgaans langer rust in een functie. Toch is het ook belangrijk om hen te blijven boeien, omdat zij waardevolle kennis en ervaring bezitten."

Generatiemanagement
Talentvolle medewerkers (zowel jong als oud) aan je organisatie binden vraagt volgens Heezen om generatiemanagement. "Elke leeftijdsgroep heeft andere behoeftes. Wat zijn hun ambities en waar krijgen medewerkers energie van? Jongeren zijn vaak blij met opleidingen en goede doorgroeimogelijkheden. Ouderen willen liever een update van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied of willen hun kennis en ervaring delen."

Je bewust zijn van de verschillende behoeftes per groep loont, aldus Heezen: "Het is niet nodig om allerlei extraatjes in het leven te roepen, bij generatiemanagement gaat het om investeren in de juiste zaken. Daar krijg je veel loyaliteit voor terug. De 100 Beste Werkgevers van Nederland slagen hier uitstekend in."

Op woensdag 28 september worden de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2011 bekend gemaakt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Wie daarbij wil zijn kan zich aanmelden op  www.beste-werkgevers.nl

Reageer op dit artikel