artikel

Meeste werkgevers zijn niet klaar voor vader 2.0

Geen categorie

De meeste werkgevers belemmeren vaders doordat ze er nog te vaak van uitgaan dat de zorg van hun kinderen bij de moeders ligt. "Ze zien nog steeds de man als degene die alleen maar het geld verdient", aldus het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit E-Quality.

Steeds meer 'moderne' vaders willen de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Maar van oudsher krijgt de vader nog steeds de rol van 'onderhouder' in het gezin. Dat resulteert erin dat mannen minder makkelijk hun werk verlaten om voor hun kinderen te zorgen.  Ruim negentig procent van de Nederlandse vaders werkt nog steeds evenveel dan voor ze kinderen kregen. Onder moeders is dat zestig procent.

Het is tijd om het dominante denkpatroon van het moederschapsideaal eens te doorbreken, vindt Joan Ferrier, directrice van E-Quality. E-Quality onderzoekt momenteel hoe mannen en vrouwen het beste werk en zorg te kunnen combineren. "Er is in Nederland nog een flinke weg te gaan", aldus Ferrier, "omdat er wel allerlei maatregelen zijn die ervoor zorgen dat vrouwen minder kunnen gaan werken, maar er zijn weinig maatregelen voor mannen."

Reageer op dit artikel