artikel

Bullebak wordt gezien als een betere baas

Geen categorie

Uit onderzoek blijkt dat rechtvaardige bazen effectiever zijn. Maar zo worden ze niet gezien. Redelijke bazen worden juist als minder invloedrijk gezien, blijkt uit navraag bij honderden managers. Het vigerende beeld is dat ze minder controle hebben, minder goed in staat zijn tot belonen en afstraffen dan hun ´hardere´ tegenhangers.

Managers zien respect en macht als twee grootheden die elkaar uitsluiten. Daarom krijgt bij promoties vaak de hardere man of vrouw voorrang. Dat kan een groot risico zijn voor ondernemingen. Want achteraf blijkt vaak dat de kandidaat met hoger bullebakgehalte niet de juiste man of vrouw was voor de job. Afvloeien is het gevolg, met bijbehorende gouden handdruk (en allerlei personele ellende).

Trap er dus niet in. Rechtvaardige bazen komen wel snel hogerop als ze naam weten te maken op het gebied van ethiek en moraal, binnen een sterk coöperatieve bedrijfscultuur. Ze kunnen het best kiezen voor niet al te netelige posities waarbij ze hun vaardigheden op het vlak van coaching en samenwerking ten volle kunnen benutten.

(Bron:  Harvard Business Review)

Reageer op dit artikel