artikel

Juiste mindset belangrijkste criterium voor een baan

Geen categorie

Het standaard-cv schiet te kort. Kennis veroudert snel, vaardigheden kunnen nog altijd worden aangeleerd maar een goede instelling is tijdloos. Dat is de belangrijkste boodschap van Paul Stolz in zijn nieuwe boek Put your mindset to work. Oftewel hoe kun je je mentaliteit bij sollicitaties voor je laten werken.

Wie dezelfde regels voor zijn CV navolgt als de rest, zal zich niet onderscheiden. Stolz benadrukt dat werkzoekenden hun lot voor een belangrijk deel in eigen hand hebben om een uitdagende en passende baan te vinden. Hij wijst erop dat je je beste uren van je leven – gezien je leeftijd –  op je werk door zult brengen. Je kunt er daarom maar beter voor zorgen dat je er het beste van maakt. Dat is je eigen verantwoordelijkheid, niet die van je baas.

Samen met mede-auteur James Reed analyseerde Stolz ruim 30.000 CV’s om te kijken op basis van welke criteria een kandidaat uiteindelijk wordt aangenomen. Het schrijven van een mission statement of het vermelden van hobby’s hebben weinig nut en werken soms zelfs averechts. Het gaat erom dat je je geesteshouding op een succesvolle manier hebt toegepast, dat maakt je kansen drie keer zo groot. Mensen die minstens twee concrete voorbeelden hiervan opnemen, verhogen hun kansen zelfs met een factor zeven.

Drie factoren zijn bepalend voor de ideale geesteshouding: global, good en grit, oftewel het ‘3G-model’. Global staat voor openheid en sociale vaardigheden, good staat voor ethiek en moraliteit en grit staat voor uithoudingsvermogen. Volgens Stolz moet je je hele leven hieraan werken: het maakt je een beter mens. Met zijn boek wil hij een discussie over sollicitatieprocedures ontketenen.
*
Paul Stolz,  Put your mindset to work, uitgeverij Penguin, ISBN 9780670920518

(Bron: Jeroen Ansink in www.managementboek.nl)

Reageer op dit artikel