artikel

‘Onderbenutting van talent schaadt economie’

Geen categorie

Nederland benut maar 60 procent van de talenten in de samenleving. Dat belemmert de economische groei en verlaagt het rendement van publieke investeringen in onderwijs, zorg en sociale zekerheid. Dat stelt sociaal geograaf Jaap Geerlof in zijn boek De 60%-maatschappij.

Geerlof, oprichter en bestuursvoorzitter van adviesbureau B&A, noemt arbeidsmarktcijfers ter ondersteuning van zijn betoog. Zo heeft zo'n 17 procent van de potentiële beroepsbevolking een of andere vorm van uitkering. Daarbovenop heeft meer dan een miljoen mensen geen werk maar ook geen uitkering.

Daarnaast constateert hij in zijn boek dat veel mensen met deeltijdbanen graag meer uren willen werken. Verder werkt zo’n 25 procent van de werkzame beroepsbevolking onder zijn niveau of heeft een baan waarin de eigen talenten niet tot ontplooiing komen.

Onhoudbare situatie
Deze situatie is onhoudbaar, stelt Geerlof. Talenten moeten volgens hem beter worden benut vanwege ontwikkelingen als de voortgaande vergrijzing, de huidige economische situatie en de geringere economische groei in de komende jaren.

De overheid dient zicht volgens hem veel meer te richten op de netwerksamenleving die aan het ontstaan is onder invloed van de globalisering en informatisering, en meer gebruik te maken van de kwaliteiten van burgers en van het bedrijfsleven.

(Bron: B&A )

Reageer op dit artikel