artikel

Manager op vakantie: werken vanuit de strandstoel

Geen categorie

De laatste dag voor de vakantie nog even alles wegwerken. Bureau opruimen, de deur van kantoor op slot: Over drie weken gaan we weer aan het werk denken. Het is een beeld uit vervlogen tijden: er zijn tegenwoordig nog maar weinig Nederlandse managers die privé en werk gescheiden houden, ook tijdens vakantie. 

Volgens onderzoek in opdracht van Kadenza, specialist op het gebied van Enterprise Intelligence, checkt ruim tweederde (68 procent) van de managers die in het bezit zijn van een smartphone checkt de e-mail op zijn of haar vakantieadres. Managers met een tablet zijn iets minder actief: 60 procent leest en beantwoordt e-mails tijdens vakantie. Ruim een derde van de managers checkt zelfs regelmatig tot altijd de e-mail tijdens vakantie. En bijna net zoveel leidinggevenden stellen actief nieuwe e-mails op. Slechts een derde checkt de e-mail helemaal niet. 

Altijd bereikbaar

Onderzoeksbureau SSI vroeg 306 Nederlandse managers naar het gebruik van de smartphone en tablet in zowel persoonlijke als zakelijke context. 

Erik Leene, directeur van Kadenza: "Het lijkt bijna een gewoonte te worden dat managers altijd bereikbaar zijn, ook als ze op een strandstoel in de zon liggen. Smartphones en tablets zorgen ervoor dat e-mail op elk gewenst moment gecheckt kan worden."

Leene noemt het is opvallend dat slechts een derde van de managers vakantie echt als vakantie ziet en alle verplichtingen omtrent werk loslaat. "Ons onderzoek is erop gericht om de informatiebehoefte onder managers te inventariseren. In het algemeen kunnen we concluderen dat deze erg groot is. Managers zijn op zoek naar slimmere manieren om deze behoefte te managen. In dit geval: Vakantie Intelligence. In het dagelijks leven: Enterprise Intelligence."

Download HIER het volledige onderzoeksrapport

Niet per definitie slecht
Dat werken tijdens de vakantie is trouwens helemaal niet zo slecht als soms wel eens wordt gezegd, blijkt uit onderzoek van promovenda Jessica de Bloom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer, heeft een positieve invloed op je welzijn," zegt De Bloom.

"Of werken wel of niet stress veroorzaakt, hangt daarmee samen. Het is niet slecht als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld op vakantie elke ochtend een half uurtje zijn werkmail te checken. Contact met het werk versterkt namelijk het gevoel van controle. Je kan beter één telefoontje doen dan de hele dag ongerust te zijn." 

Reageer op dit artikel