artikel

Company pride scoort hoger dan salaris

Geen categorie

'Company pride' is belangrijker voor de tevredenheid, inzet en motivatie van werknemers dan het salaris dan ze ontvangen. Dat blijkt uit medewerkersonderzoeken van Effectory. Volgens Effectory zijn Nederlandse medewerkers momenteel zeer tevreden over hun werk; zij beoordelen hun baan gemiddeld met een 7,5. Dit is het hoogste gemiddelde sinds jaren. En dit terwijl het salaris met een 5,7 juist matig beoordeeld wordt. Trots op de organisatie scoort een 7,0.

Effectory-directeur Guido Heezen: "Hoewel iedereen zijn salaris ontzettend belangrijk vindt, blijkt uit onze onderzoeken dat de hoogte van de beloning maar matig bepaalt hoe tevreden een medewerker is. Salaris scoort altijd aan de lage kant: iedereen wil namelijk graag meer verdienen. Dit betekent echter niet dat het verhogen van het salaris ertoe leidt dat medewerkers dus tevredener zijn over hun werkgever."

De correlatie tussen tevredenheid over de werkgever en de beloning is zwak, aldus Heezen. "Tevredenheid ontstaat door goed werkgeverschap. En dat omvat veel meer dan hoog belonen. Een correcte beloning is een voorwaarde. Als die eenmaal eerlijk is vastgesteld, kun jij je als organisatie focussen op de zaken die écht het verschil maken voor je medewerkers."

Onderscheid
Volgens Heezen maakt goed werkgeverschap trots. "Het onderscheid voor je medewerkers moet je als werkgever maken op zaken zoals werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, ontwikkelingsmogelijkheden, collega’s of werksfeer. Dat zorgt voor een prettige, productieve sfeer en leidt tot organisatietrots. En die trots is belangrijk. Trotse medewerkers vinden hun organisatie oprecht leuk, raden hun werkgever aan bij vrienden en kennissen en hebben het gevoel dat zij bij hun organisatie passen. Zij zijn bereid om zich extra in te zetten om bij te dragen aan het succes van de organisatie. In deze tijd is dat van onschatbare waarde."

Reageer op dit artikel