artikel

Jaarplan is vaak niet meer dan een papieren tijger

Geen categorie

Nederlandse organisaties benutten hun jaarplan onvoldoende. Dat blijkt uit het Wendbaarheidsonderzoek dat Marketresponse hield in opdracht van bureau Yacht. Doel van het onderzoek was om vast te stellen hoe organisaties met de planningscyclus en het stellen van doelen omgaan.

 Bijna alle organisaties (95 procent) maken jaarplannen, maar deze plannen blijven bij 26 procent in de kast liggen. Slechts 51 procent geeft aan dat het jaarplan daadwerkelijk wordt gebruikt. Een klein percentage (9 procent) heeft een jaarplan dat kwaliteit heeft, 'futureproof' is en bekend is bij alle medewerkers. Slechts 16 procent van de organisaties is klaar voor verandering en 48 procent voorziet alleen in wendbaarheid op de korte termijn. Binnen de overheids- en nonprofitsector is de grootste inhaalslag nodig.

Scenario's
Peter Hulshof, algemeen directeur van Yacht, meent dat de onderzoeksuitkomsten een zorgelijk beeld schetsen en dat ze wijzen op een grote mate van inefficiëntie. "Jaarplannen zijn papieren tijgers. De jaarplannencyclus kan effectiever worden uitgevoerd door in het jaarplan scenario's op te nemen." Hulshof erkent dat dit beperkingen heeft omdat een voorspelling van de wereld over een jaar al lastig is, laat staan een voorspelling over vijf jaar.

Kijk ook op netmba.com en mind4steps.nl

Reageer op dit artikel