artikel

Managers worden Schotse Hooglanders

Geen categorie

Het is eenzaam aan de top, maar trainer Axel van Willigenburg zorgt ervoor dat dit niet zo is. Hij stuurt managers op expeditie om bergen in Schotland te beklimmen. De praktijk is volgens hem nog altijd de beste gedragstraining.

‘Over gedrag kun je lang praten, maar je kunt het beter laten zien.’ Dat stelt Axel van Willigenburg van het bedrijf DuxTrail. Het beklimmen van een berg biedt managers veel leermomenten; de berg geldt als metafoor voor het bedrijfsleven. Van Willigenburg is militair berggids en is opgeleid bij het Korps Mariniers dus weet zijn mannetje wel te staan in de Schotse ruige natuur. Toch gaat het volgens hem niet om survivaltochten: ‘Het gaat mij om de stimulerende werking die van bewegen in de natuur uitgaat. Bij een survivaltocht nemen mensen al snel niets meer op in hun hoofd en dat is nu juist niet de bedoeling.’

Uitgaan van de zwakste
Het team gaat uit van de fysieke kracht van de zwakste, die ongetwijfeld andere capaciteiten in te brengen heeft. Het gaat om richting geven, betrokkenheid en veiligheid creëren. Hoe komt taak- en teamgericht gedrag tot uiting in de praktijk? Gedragsregels stelt Van Willigenburg niet, die moeten in het team ‘van binnenuit’ komen. Zaken moeten zichtbaar en bespreekbaar worden. De deelnemers zijn op elkaar aangewezen – telefoons hebben daar geen bereik – en moeten als team gezamenlijk de top bereiken. Na drie en na zes maanden krijgen de deelnemers een persoonlijk gesprek waarin wordt besproken wat ze hebben gedaan met de verworven inzichten.

Meer over geïnspireerd samenwerken: lees Team op vleugels.

(Bron: Jacqueline Hoefnagels in Management Scope)

Reageer op dit artikel