artikel

Noors succesmodel voor vrouwen in de top naar Nederland

Geen categorie

Op 1 januari 2012 is wetgeving van kracht gegaan dat van Nederlandse organisaties vraagt om uiterlijk in 2016 de bestuurlijke top voor 30 procent uit vrouwen bestaat.

Elin Hurvenes van het Professional Boards Forum heeft onlangs met verschillende Nederlandse bestuurders gesproken over de het benoemen van vrouwen in de top van organisaties. Gesprekken van Hurvenes en Esther Mollema, directeur van Direction, met Nederlandse bestuurders, tonen aan dat zij het belang van diversiteit in het bestuur erkennen, maar niet weten hoe dit te realiseren. Hurvenes en Mollema introduceren daarom het model wat in Noorwegen successen bracht.
Esther Mollema: 'Wij zijn trots op het feit dat we als Nederlandse partner van dit internationale Forum samen met de top van ons bedrijfsleven een vrouwelijk talentenplatform kunnen opzetten. In Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk heeft Elin enorme successen behaald. In Noorwegen is een resultaat gerealiseerd van 43 procent vrouwen.'

Programma's
Hurvenes en Mollema gaan in Nederland programma's organiseren waarbij vrouwelijke toptalenten in contact treden met bestuurders. Hurvenes: 'Ik ben zeer verheugd over de samenwerking met Direction. Ze hebben een grote inbreng in de diversiteitscultuur van het Nederlandse bedrijfsleven en bezitten een groot netwerk van vrouwelijke kandidaten en bestuurders.' Mollema vult aan: 'We zijn nog op zoek naar 200 vrouwen die zich op basis van hun huidige functie, verantwoordelijkheden en ervaring binnen een paar jaar kunnen kwalificeren voor een bestuursfunctie. Met ondersteuning van het Nederlandse bedrijfsleven en het Amsterdam Institute of Finance gaan we deze programma's ontwikkelen. Dit levert al mooie resultaten op.'

Vrouwenquotum
Begin dit jaar is de wet van kracht waarbij grote organisaties moeten streven vanaf 2016 een vrouwelijke bezetting van 30 procent in hun besturen te hebben. Nederlandse organisaties hebben nog een flinke weg te gaan: van de top-100 bedrijven op de beurs heeft slechts 4 procent een vrouw als hoogste baas. Hurvenes en Mollema hopen met deze samenwerking aan de basis te staan om van het vrouwenquotum in Nederland een succes te maken.

Reageer op dit artikel