artikel

Productiviteit kan makkelijk toenemen

Geen categorie

Willem van Rhenen stelt in zijn oratie dat productiviteit gemakkelijk kan toenemen. Hij sprak zijn oratie uit bij de aanvaarding van het hoogleraarschap Engagement and Productivity aan de Nyenrode Business University.

Zijn boodschap klinkt duidelijk: zet je werknemers in hun kracht en hun productiviteit stijgt met een vijfde. Werkgevers hebben volgens Willem van Rhenen de neiging om vooral te kijken naar de werktevredenheidscijfers. Terwijl je met de tevredenheid niet de motivatie meet. Zo deed hij eens onderzoek in een zorginstelling. De tevredenheid was er 80 procent. Toch wilde het personeel het liefst elders werken. Toen van Rhenen de bevlogenheid had gemeten, bleek die maar 3 procent.

Ouderwets de zweep erover
De truc tijdens de crisis is om je mensen energiek en toegewijd te houden, meer dan tevreden, zo meent hij. Ouderwets de zweep erover werkt niet, meldt hij. Juist door van je leidinggevenden te vragen zich kwetsbaar op te stellen, wordt een bedrijf weerbaarder.
Van Rhenen, die ook Chief Medical Officer is bij dienstverlener 365, promoveerde enkele jaren geleden op het onderwerp 'Van stress naar bevlogenheid'. Hij betoogde dat werkgevers er goed aan doen zich meer te concentreren op het werkplezier van hun medewerkers dan op het verminderen van werkdruk. Werkplezier draagt bij aan bevlogenheid en dat is goed voor het bedrijf. Verlagen van de werkdruk heeft dat effect niet.
Bij werkstress is volgens hem het geven van steun effectiever dan het verlagen van werkdruk. Want van steun krijgen mensen vaak energie.

Tip
Lees ook het boek Leidinggeven aan professionals.

(Bron: http://www.intermediairpw.nl/)

Reageer op dit artikel