artikel

Eén groepslid laten beslissen verbetert samenwerking tussen groepen

Geen categorie

Veel economische beslissingen worden gemaakt in of tussen groepen. Eerder onderzoek laat vaak zien dat groepen onderling competitiever zijn dan individuen. Daarnaast wordt vaak aangenomen dat groepen slimmer zijn.

Promovendus Joris Gillet onderzocht economische groepsbeslissingen. Zijn bevindingen bevestigen dat groepen inderdaad betere beslissingen maken (ze zijn beter in staat rekening te houden met de toekomstige gevolgen van hun keuzes), maar dat dit voordeel verdwijnt als er ook andere groepen in het spel actief zijn.
Oorzaak hiervan is de verhoogde competitiviteit tussen groepen. Daarnaast bestudeerde Gillet in hoeverre de groepsbeslissingsmethode – unaniem, bij meerderheid of één groepslid die het voor het zeggen heeft – van invloed is op hoe competitief groepen tegenover elkaar zijn. Hier valt op dat er beter wordt samengewerkt tussen groepen waarin één groepslid verantwoordelijk is voor de groepsbeslissing.
Joris Gillet promoveert op 12 april 2012 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrifit  Groups in Economics.

Leestips
– Het groepsproces transformeren via graphics, post-its & idea mapping: Visuele meetings
Geïnspireerd samenwerken: Team op vleugels.

Reageer op dit artikel