artikel

10 tips voor bedrijfsverkoop

Geen categorie

Jan Accountants en Belastingadviseur adviseert ondernemers met tien tips voor de verkoop van hun bedrijf.

1. Pak de overname van uw bedrijf tijdig op
Zorg voor een optimale fiscale en juridisch flexibele structuur. Optimaliseer het rendement en de continuïteit van de onderneming onder andere door het vergroten van het onderscheidend vermogen, merknaam en reputatie, verminder afhankelijkheden van de directeur-grootaandeelhouder, grote afnemers en leveranciers en blijf investeren!

2. Bepaal de waarde van uw onderneming
Laat een specialist de bedrijfswaardering doen, zodat inzicht wordt verkregen in de waarde, financial planning (is het genoeg voor de oude dag en zo nee, wanneer wel) en mogelijke verbeterpunten om de waarde van het bedrijf in de toekomst verder te optimaliseren.

3. Breng in kaart in hoeverre uw onderneming op dit moment verkoopbaar is
Maak voor uzelf een uitgebreide checklist met aandachtspunten, maatregelen en stappen die bij de verkoop van uw bedrijf aan de orde zullen komen.

4. Beoordeel hoe u uw groeiambities financiert
Maak uw financieringsbehoefte inzichtelijk op basis van een businessplan en breng uw financieringsmogelijkheden helder in kaart. Denk hierbij niet alleen aan bancaire financiering en financiering uit eigen middelen, maar ook aan participatiemaatschappijen en informal investors.

5. Verkoop aan wie?
Als u van plan bent te gaan stoppen en er staat geen opvolger klaar binnen de familie of vanuit de onderneming, wat dan? Start tijdig met het zoeken naar de juiste opvolger of koopkandidaten.

6. Schakel een adviseur in
Als specialist (m.b.t. fiscaal, financiering, juridisch). Maar ook als onderhandelaar en klankbord. Daarnaast houdt een adviseur het overzicht en zorgt een adviseur ervoor dat de emoties niet de overhand nemen.

7. Overname van een onderneming vergroot de slagingskans
Onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de Kamer van Koophandel heeft uitgewezen dat de overlevingskans groter is bij het kopen van een bestaand bedrijf dan het starten van een eigen onderneming: na vijf jaar is 95% van overgenomen ondernemingen nog actief tegen 50% van de starters. Tevens realiseert tweederde van de overnemers een omzetstijging, vergroting van het klantenbestand en winstgevendheid van de overgenomen ondernemingen.

8. Verhoog uw verkoopprijs door een controlled auction
Dit betreft een biedingsproces waarbij een verkoper zijn onderneming aan meerdere partijen te koop aanbiedt. Voordelen van een controlled auction zijn het kunnen optimaliseren van de prijs en verkoopcondities en het houden van een strakkere controle over de timing van het bedrijfsverkoopproces.

9. Onderschat de cultuurverschillen bij overname niet
Conflicten en problemen ontstaan vaak laat in het integratieproces en factoren als werknemersweerstand en communicatie spelen op het eerste gezicht een bijrol. Bedrijven zullen tijdig rekening moeten houden met hun werknemers en zich bewust moeten zijn dat het uiteindelijk de werknemers zijn waardoor synergievoordelen behaald kunnen worden. Een culturele due diligence om een betere indicatie te krijgen kan dus nuttig zijn.

10. Cash is king, profit is an opinion!
Niet de boekhoudkundig bepaalde winst maar de vrije cash-flow is bepalend voor het voorbestaan van een onderneming en het bepalen van de waarde. Is binnen uw organisatie al sprake van goede rapportages o.b.v. cash-flow?

Tips
De flexibele onderneming. Strategieën voor succesvol concurreren
Business Model Generatie. Een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers
 
Bronnen: Jan Accountants en PleinPlus.nl.

Reageer op dit artikel