artikel

Fraudeurs zijn vaak leidinggevenden

Geen categorie

Daders van grote interne fraudezaken zijn meestal 'loyale' leidinggevenden, die al langer dan tien jaar in dienst zijn bij een bedrijf.

Een derde werkt op de financiële afdeling. Dat blijkt uit een onderzoek van particulier onderzoeks- en adviesbureau Schalke & Partners naar de daders achter het stijgende aantal interne bedrijfsfraudes, schrijft De Telegraaf.

Daderprofiel
Op basis van onderzoeken van forensisch accountants en brancheorganisaties van onderzoeksbureaus, stelde het bedrijf een ‘daderprofiel van de interne fraudeur' op. Daaruit blijkt dat 76 procent van de fraudeurs tussen de 35 en 55 jaar oud is, een derde van alle fraudeurs werkt bij een financiële afdeling en een kwart van de daders heeft een ceo-functie. Zeven procent van de daders zit zelfs in de raad van bestuur.

‘Meer frauderende bestuurders'
‘Het aandeel van frauderende bestuurders is enorm toegenomen in deze tijden van recessie. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat men bonussen moet inleveren maar het imago voor de sociale kringen waarin men verkeert moet ophouden. Dit laatste is vooral gebaseerd op onze praktijkervaringen. Het percentage fraudeurs dat al langer dan tien jaar binnen een bedrijf werkt is sterk opgelopen en met 33 procent het hoogste percentage', aldus de onderzoekers.

Bron: KluwerFinancieelManagement

Boekentips over fraudebeheersing
Handboek corporate governance
Fraudebeheersing
Frauditing. Routeboek bij fraude onderzoek.

Reageer op dit artikel