artikel

Twee checklists die je elke ochtend moet bekijken

Geen categorie

Check voor het begin van elke werkdag op welke dingen je moet focussen en welke dingen je moet negeren.

De wereld draait steeds sneller. Nóg meer technologie, nóg meer informatie, zo veel te lezen, checken, over na te denken, op te reageren… Dus proberen we in een hogere versnelling te schakelen om het allemaal bij te houden.
Helemaal fout, zegt adviseur Peter Bregman: dat is gedoemd te mislukken. Hoe meer golven op ons afkomen, hoe doelbewuster we moeten navigeren – anders word je een speelbal. Nooit eerder was het zo belangrijk om nee te zeggen. Nee, dit artikel of deze e-mail ga ik niet lezen. Nee, dit telefoontje ga ik niet beantwoorden. Nee, op dit Facebook- of Linkedin-bericht ga ik niet reageren. Lastig, want je bent bang nét dat stukje informatie te missen wat een verschil kan maken. In werkelijkheid is het precies andersom: ons succes hangt af van onze bereidheid om bepaalde informatie te missen. Wie overal op focust, put zichzelf uit, raakt de weg kwijt, fokt zichzelf op, wordt blind voor prioriteiten. Focus is vandaag de dag dus belangrijker dan ooit. Hoe blijf je gefocust? Maak twee checklists:

Je focuslijst. Wat probeer je te bereiken? Wat maakt je gelukkig? Wat is belangrijk voor je? Deel je tijd in rond deze dingen. Tijd is je belangrijkste schaarse middel: wát je ook probeert, je zult nooit 25/8 kunnen werken.
Je negeerlijst. De dingen die je afleiden van de dingen waar het om gaat. Wat ben je bereid niet te bereiken? Wat maakt je niet gelukkig? Wat is niet belangrijk voor je? Wat staat in de weg?

Dit zijn geen lijstjes die je af en toe bekijkt. Bekijk ze iedere ochtend en vraag jezelf: wat is het plan voor vandaag? Waaraan ga ik mijn tijd besteden? Is dat in lijn met mijn focus? Welke dingen zouden me kunnen afleiden? Wees vervolgens zo moedig om je eraan te houden, keuzes te maken en al doende misschien een paar mensen teleur te stellen.

Bron: Harvard Business Review online 27-05-2012

Reageer op dit artikel