artikel

Veilig werken op ‘vreemde’ WiFi-netwerken

Geen categorie

Het wordt steeds belangrijker continu de beschikking te hebben over een internetverbinding. Hotspots en open WiFi-netwerken kunnen onderweg uitkomst bieden. Deze netwerken zijn echter niet altijd goed beveiligd. Hotspot Shield van AnchorFree waarschuwt gebruikers voor onveilige netwerken en biedt hen de mogelijkheid op veilige wijze het internet op te gaan.

AnchorFree maakt het gebruik van publieke WiFi-netwerken en hotspots een stuk veiliger. Hotspot Shield scant automatisch open WiFi-netwerken en beoordeelt de veiligheid van deze netwerken. Het waarschuwt gebruikers bovendien zodra zij verbinding maken met een risicovol WiFi-netwerk. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een database met ruim drie miljoen geïdentificeerde malware-bedreigingen, phishingwebsites en spam. Gebruikers die een risicovolle website toch graag willen bezoeken krijgen de mogelijkheid een veilige versie van de website te bekijken, waardoor zij niet worden blootgesteld aan de bedreigingen.

Virtual Private Network
Naast het voorkomen van risicovol gedrag, zet Hotspot Shield zich ook actief in voor het beschermen van gebruikers. Zo voorziet Hotspot Shield gebruikers van een tijdelijk IP-adres dat verschilt van het daadwerkelijke IP-adres. Het internetverkeer van gebruikers wordt omgeleid via een Virtual Private Network (VPN), waardoor gebruikers nooit in direct contact staan met risicovolle websites. De VPN functioneert dus als een beveiligde laag tussen de Hotspot Shield-gebruikers en het internet.

HTTPS
De complete websessie van de gebruiker wordt ook voorzien van encryptie. AnchorFree stelt dat het bezoeken van een willekeurige website hierdoor net zo veilig is als het bezoeken van een website van een bank. Alle websites worden bezocht via het HTTPS-protocol, een uitbreiding op het HTTP-protocol dat een veilige uitwisseling van gegevens op internet moet garanderen. Er wordt gebruikgemaakt van een SSL-verbinding, die het HTTP-verkeer versleutelt.

Censuur omzeilen
Ook voor wie op zakenreis is in landen waar het internet gecensureerd wordt, biedt Hotspot Shield uitkomst. De VPN waar Hotspot Shield gebruik van maakt, biedt medewerkers die tegen censuur aanlopen de mogelijkheid de beperkingen te omzeilen. Daarnaast schermt het de identiteit van de gebruiker af. Gebruikers surfen hierdoor volledig anoniem op het internet, tenzij zij zich bewust identificeren op een website door in te loggen.

Hotspot Shield is beschikbaar op zowel het Windows- als Mac-platform. Een mobiele variant van Hotspot Shield is eveneens beschikbaar, deze is geschikt voor zowel Apple's iOS als Google's Android. Op de mobiele platformen beschikt Hotspot Shield over een extra functionaliteit waarbij data wordt gecomprimeerd. De hoeveelheid data die gebruikers versturen wordt verminderd, waardoor databundels minder snel worden overschreden en dat bespaart weer geld.

Gratis en betaalde versie
Hotspot Shield is beschikbaar in zowel een gratis als betaalde versie. De gratis versie, Hotspot Shield Free, is voorzien van advertenties en heeft een aantal beperkingen. Zo detecteert en blokkeert Hotspot Shield Free alleen websites die malware bevatten, maar kijkt de oplossing niet naar phishing- en spamwebsites. De betaalde variant, Hotspot Shield Elite, doet dit wel. Daarnaast krijgen betalende gebruikers toegang tot een sneller netwerk, wat de snelheid van de internetverbinding volgens AnchorFree met maximaal honderd procent verhoogt.
Alleen gebruikers van Hotspot Shield Elite krijgen daarnaast een technische ondersteuning van AnchorFree. De ondersteuning is beschikbaar via email en livechat. Hotspot Shield Elite blokkeert ook advertenties die gebruikers op internet tegenkomen, advertentievrij surfen is daardoor mogelijk. Hotspot Shield Elite is beschikbaar voor 4,99 dollar per maand of 29,95 dollar per jaar per gebruiker.

Auteur: Robbert Hoeffnagel

Reageer op dit artikel