artikel

10 tips voor groenere (kantoor)gebouwen

Geen categorie

In de Verenigde Staten souperen gebouwen 40 procent van de beschikbare energie op. In dichtbevolkte, stedelijke gebieden kan dat percentage zelfs oplopen tot 75 procent. Dat is met soms heel simpele ideeën terug te brengen.

Om aan de enorme energiebehoeften in de VS te kunnen blijven voldoen, is het noodzakelijk dat gebouwen leren zuiniger om te gaan met energie. Groenere gebouwen dragen ook bij aan vermindering van CO2-uitstoot en het bespaart geld. Hier volgen 10 tips. Sommige zijn heel eenvoudig.

1. Meet het waterverbruik
Doe een onderzoek naar het waterverbruik in uw kantoorgebouw(en) zodat u inzicht krijgt in waar het meeste water wordt gebruikt – en verspild. Een lekkende kraan kan al gauw meer dan 1000 liter water per maand kosten.

2. Train uw medewerkers
Maak uw medewerkers (weg)wijs in energiemanagement en nieuwe technologieën. Dat kan veel opleveren. Lokale technische onderwijsinstellingen kunnen deze trainingen vaak verzorgen.

3. Bespaar op water
Waterbesparende kranen en toiletten worden in de meeste gebouwen al gebruikt. Maar er zijn nog veel meer (technische) mogelijkheden om op water te besparen, die tegenwoordig niet meer zo duur zijn. Denk ook eens aan planten op kantoren voor een betere luchtvochtigheid.

4. Onderhoud apparatuur
Slecht onderhouden apparaten in kantoren zorgen ook voor energieverlies. Denk aan boilers en airco's.

5. Voorkom overbelasting van de energiesystemen
Zet de standaarden voor warm en koud water en voor de verwarming zo laag mogelijk, maar wel nog comfortabel. Het bespaart energie en de systemen raken niet overbelast.

6. Voldoe aan energienormen
Bij het bouwen, verbouwen of renoveren van een gebouw: zorg dat uw gebouw voldoet aan de laaste energienormen. Het bespaart uiteindelijk kosten, is beter voor het milieu en u creërt een gezonder werkklimaat voor uw medewerkers.

7. Continu monitoren
Kijk voortdurend naar waar het nog beter kan. Er zijn vele mogelijkheden om energie te besparen en een beter werk- en leefklimaat voor de gebruikers te creëren.

8. Stop lawaaimakende leidingen
Hoort u ergens geratel, gesis of kloppende leidingen? Dan is er iets niet helemaal goed en kost het waarschijnlijk energie. Meteen oplossen dus!

9. Koop energiezuiniger kantoorappratuur
Vervang verouderd kantoormateriaal en koop alleen nog maar apparaten en spullen die een energielabel hebben. Denk ook eens aan tweedehands spullen.

10. Kies ‘groene' leveranciers
Maak uw eigen supply chain groener door bij voorkeur met energiebewuste leveranciers samen te werken.

Bron: greenbiz.com

Boekentips
Duurzaam Organiseren Doen
– Begin 2013 komt bij Kluwer het boek CO2-neutraal ondernemen in vijf stappen uit.

Reageer op dit artikel