artikel

‘Verwaarloosde organisaties’ wint Ooa-boekenprijs

Geen categorie

Verwaarloosde organisaties van Joost Kampen is uit 72 boeken door de Orde van organisatie-adviseurs (Ooa) op 21 januari 2013 bekroond tot Boek van het Jaar. In dat boek stelt Kampen dat medewerkers die worden genegeerd en zich daardoor waardeloos voelen in feite psychisch worden verwaarloosd.

‘Verwaarloosde organisaties’ wint Ooa-boekenprijs

En helaas is er voldoende materiaal voor onderbouwing van deze boude bewering, want in heel veel organisaties zijn de ‘leiders' alleen maar bezig met beleid, met cijfers, of met allerlei exotische managementmodellen. Zolang het gaat om weeffouten, is er hoop, maar voor organisaties waar het structureel fout zit, is die hoop er niet. Die ‘kun je niet redden van de afgrond, die moet je opheffen', aldus de auteur.

Echt nieuw concept
De jury vindt dat Kampen een echt nieuw concept voor organisatieprofessionals heeft gebracht. Het juryrapport zegt over het boek:
Verwaarloosde organisaties van Joost Kampen verrijkt ons vak aan de hand van een metafoor die zo voor de hand liggend is dat we eraan voorbij gingen. Joost Kampen toont persoonlijke casuïstiek van situaties die wij tegenwoordig als ‘taai' en ‘weerbarstig' betitelen. Maar met concepten die ontleend zijn aan de orthopedagogiek worden dergelijke situaties inzichtelijk en tevens behapbaar. 
De aloude drieslag rust, ruimte en regelmaat biedt een aangenaam en belangrijk tegenwicht tegen alle pleidooien voor dynamiek en voortdurende verandering. De auteur biedt naast de concepten ook handelingsperspectieven. Die zijn op zich minder verrassend, maar door de koppeling aan de opvoedingsconcepten krijgen ze een andere, sterkere lading.
Het toegankelijk beschreven, echt nieuwe concept van de verwaarloosde organisatie is een heel waardevolle bijdrage aan ons vak. Geen wonder dat het al weerklank vindt in de adviespraktijk.'

De jury heeft het boek uit 72 publicaties gekozen. De andere twee genomineerde boeken waren: Professionele ethiek van Rob van Es en Leren samenwerken tussen organisaties van Edwin Kaats en Wilfrid Opheij.

Meer informatie:
Juryrapport  Boek van het jaar Ooa 
 Interview met Joost Kampen.

Reageer op dit artikel