artikel

Circulaire economie krijgt momentum

Geen categorie

Ellen MacArthur maakte twee maal een solozeereis rond de wereld. Tijdens die zeiltochten raakte ze geeïnspireerd door de gedachte dat de hulpbronnen van de aarde eindig zijn en zette ze een project op om de 'circulaire economie' te promoten.

In 2010 richtte MacArthur de Ellen Mac Arthur Foundation op om de basisprincipes van de circulaire economie wereldwijd te implementeren in onderwijs en bedrijfsleven. Bureau MacKinsey onderzocht in opdracht van de stichting de levensvatbaarheid van het concept in de Europese Unie en concludeerde dat er jaarlijks 630 miljard euro viel te besparen aan materiaalkosten. De samenwerking met Renault (een van de vijf partnerorganisaties naast Cisco, British Telecom, Kingfisher en National Grid) bracht het grote winstpotentieel van de circulaire economie-benadering voor de autoindustrie aan het licht.

Miljarden nieuwe middenklasseconsumenten
Het momentum zit er dus goed in en op basis van recente Circular Economy Reports wil MacArthur in februari 2013 beginnen met voorlichtingsprogramma's voor het bedrijfsleven en het stimuleren van best practices. 'Onze economie is gebaseerd op iets uit de grond halen, daarna doe je er iets mee, je verkoopt het en uiteindelijk wordt het weggegooid. In de toekomst komen er miljarden nieuwe middenklasseconsumenten bij en dat vergroot de druk enorm om het hulpbronnenprobleem bij de wortel aan te pakken.'

Bron: hbr.org.

Lees ook: Werken aan de Weconomy.

Reageer op dit artikel